Single Board Computer

Wat zijn Single Board Computers eigenlijk?

Een Single Board Computer (SBC) is een complete computer gebouwd op een enkele printplaat, met een microprocessor, geheugen, input/output en andere onderdelen die nodig zijn voor een functionele computer. Single Board Computers zijn gemaakt met als doel voor demonstratie-, ontwikkelsystemen, voor educatieve doeleinden of voor het gebruik in een systeem.

De Single Board Computers waar ik het hier over zal hebben, zijn de Raspberry en Arduino. Ze zijn er in veel verschillende uitvoeringen en merken/klonen. Maar de Raspberry en Arduino zijn wel de bekendste.

Het verschil tussen de Raspberry en Arduino is dat je op de Raspberry een besturingssysteem moet installeren en dit is niet bij een Arduino. Op een Raspberry kunnen meerdere programma’s tegelijkertijd draaien, terwijl er op een Arduino maar één programma op draait. Dit programma moet je bij een Raspberry starten, bij de Arduino wordt dit uitgevoerd zodra je hem aanzet. De Arduino wordt dan ook vooral gebruikt voor het aansturen en uitlezen van dingen.

Je kunt er in elk geval heel veel leuke dingen mee doen en dat is wat ik hier probeer te laten zien.
Niet alleen het resultaat, maar ook hoe je het doet. En als het mogelijk is zal ik dit zowel op een Raspberry Pi als een Arduino laten zien.
Ook de programeer code en de gebruikte bibliotheken zal ik benoemen en toelichten. Mocht er nog andere kennis nodig zijn, b.v. de wet van Ohm, dan zal ik daar ook over schrijven.